De geschiedenis van koffie

De ontdekking
Alhoewel er veel sages de ronde doen, blijft één verhaal toch het meest bekend.
Het is van de geitenhoeder Kaldi die 300 jaar na Christus leefde in een streek die nu bekend staat als Ethiopië. Hij merkte dat zijn geiten nadat ze van de bessen van een bepaalde struik hadden gegeten, wel erg actief werden, liepen te springen en niet meer naar huis wilden.
Hij probeerde het zelf uit en kreeg daar meer energie van.

De eerste koffiedrinkers
Dat waren zeker de Arabieren die er een soort brouwsel van maakten.
De bonen werden vervolgens gemalen, maar in plaats van met water te vermengen werd het vermengd met dierlijk vet en oliën. Dit werd vervolgens tot balletjes gekneed en door jagers en reizigers meegenomen.

Wereldhandel
Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Ze spraken hierbij over een product wat sterkte en macht gaf. Al snel werd koffie populair in vele Arabische landen. De koffienaam Mokka verwijst naar de havenstad Mokka aan de Rode zee alwaar de koffie naar landen als Egypte en Syrië werd geëxporteerd.

Via Constantinopel (het huidige Istanbul) en Venetië verscheen de koffie in steeds meer landen.
Den Haag, London, Parijs en New York volgden al snel. Zo werd rond 1663 in Amsterdam het eerste koffiehuis geopend.

Nederlanders
Rond 1700 lukte het de Nederlanders om een mooie boom te stelen en naar Java te brengen.
Hier werd uiteindelijk de bakermat gelegd voor de wereldwijde groei en groeide Amsterdam uit tot het absolute centrum van de wereldhandel in koffie.

Brazilië
Begin 18e eeuw verschijnt de koffie in Zuid Amerika alwaar uiteindelijk Brazilië vanaf 1830 de grootste koffie producent ter wereld begint te worden.

Vanaf 1750 werd koffie volksdrank nummer 1 (ten kosten van bier) en tot op de dag van vandaag heeft het die positie nog steeds!!